Zakaj LED svetila?

LED svetila svetijo svetleje

LED svetila po moči svetlobnega toka svetijo veliko svetleje od ostalih vrst svetil ki so na trgu. Primerjavo si lahko pogledate na spodnjem grafu. LED svetila so dvakrat svetlejša od CFL(kompaktnih fluorescenčnih svetilk) in šestkrat svetlejša od žarnic z žarilno nitko. Najnovejše LED diode lahko dosežejo tudi 231 lm/W.     Pogosto podcenjujemo pomembnost primerne kvaliteten svetlobe v prostorih kjer delamo in živimo. Študija Mastridske Univerze o vplivu  svetlobe na srčne bolnike je dokazala, da so pacienti, ki so dan preživeli pri kvalitetni svetlobi, ponoči spali 8% dlje kot pacienti, ki so dan preživeli pri navadnih svetilih.

LED svetila porabijo manj električne energije

Če primerjamo LED luči z ostalimi vrstami svetil časovnem razdobju 50.000 h delovanja lahko pridemo do zaključka, da LED svetila porabijo 57% manj električne energije od CFL-ov in 90% manj kot žarnice z žarilno nitko. Japonska ekonomska raziskava je pokazal, da bi z zamenjavo obstoječih luči z LED svetili bi v državi zmanjšali skupno porabo električne 92.2 TWh/leto. Z omenjenim ukrepom bi lahko na Japonskem ugasnili 36% jedrskih reaktorjev.  Japonska je na tretjem mestu v svetu po številu jedrskih reaktorjev.

LED svetila imajo dolgo življenjsko dobo

Življenjska doba LED diod dosega tudi več kot 50.000h, kar je lahko znese več kot 12 let, če upoštevamo, da bi LED dioda svetila vsak dan pol dneva. Življenjska doba LED diod je 6 krat daljša od CFL-ov in 40 krat daljša od žarnic z žarilno nitko.  V življenjski dobi LED diode bi zamenjali najmanj 5 fluorescenčnih svetilk in 42 žarnic z žarilno nitko.

LED svetila proti ostalim

LED svetila so okolju prikazana

LED svetilke ne vsebujejo živega srebra tako kot kompaktne fluorescenčne svetilke in so poponoma kompatibilne za RoHS direktivo. Živo srebro je zelo škodljivo za vaše zdravje in onesnaženje okolja. Ker imajo LED svetila veliko manjšo porabo električne energije od ostalih svetil  posledično zmanjšujejo tudi izpust CO2  v ozračje in količino visoko radioaktivnih odpadkov.  

LED svetila imajo še več dobrih lastnosti

  • LED svetilke niso občutljive na nizke temperature
  • LED diode niso občutljive na vlago.
  • LED svetila imajo zelo visok faktor CRI, ki pove kako kvalitetna je svetloba oz. zmožnost reproduciranja barv z svetlobnim telesom.
  • Pogosto vključevanje  in izključevanje LED svetilu ne zmanjšuje življenjske dobe.
  • LED svetila ob vklopu zasvetijo s polno svetilnostjo in se jim ni potrebno ogrevati na delovno temperaturo.
  • LED svetila oddajajo majn toplote kot ostala svetila. Celo 9 krat manj kot CFL sijalke. Ne morete se opeči z dotikom izvora svetlobe.
  • LED svetila so različnih barv in temperatur barve. RGB LED svetila lahko osvetlijo vaš prostor v katerem koli barvnem tonu.
  • LED svetila so veliko bolj obstojna kot ostale svetilke saj nimajo steklenih delov.
  • LED svetila so kompatibilne z sistemi pametnih inštalacij za avtomatizacijo doma in večjih stavb. Z avtomatizacijo pa lahko prihranimo še več električne energije