Utripajoča svetloba

Svetila, ki deluje direktno na AC izmeničnih električnih sistemih povzročajo utripanje svetlobe pri frekvenci 100 Hz (Hz, perioda na sekundo), kar je dvakratnik osnovne frekvence 50 Hz. Pravzaprav se svetilo prižge in ugasne 100 krat v sekund.  Če smo še natančnejše niha napetost na svetilu med +230V in -230V, 50 krat na sekundo in pri tem dvakrat doseže vrednost nič.

Kljub temu, da človekovo oko ne mora zaznati utripanja svetlobe s frekvenco višjo od 50 Hz, človeški sistem zaznavanja pri določenih posameznikih zazna utripanje svetlobe. Vse odkar so bile na trgu predstavljene fluorescenčne svetilke se njihovi uporabniki pritožujejo nad glavoboli, napetostjo v očeh in splošnim nelagodjem v očeh. Vse omenjene težave so povezane z utripanjem svetlobe. Ko so primerjali navadne balaste  z dušilko in novejše balaste, ki so delovali na višji frekvenci(20.000 Hz in več) so ugotovili, da so se uporabnikom, ki so uporabljali visoko frekvenčne balaste, težave z glavoboli  in napetostjo v očeh znižale za 50%. Več o tem si lahko preberete tukaj.

Celo nekatere LED žarnice nimajo primernega napajalnika za pretvorbo AC izmeničnega toka na višje frekvence. Na zgornjem videu posnetku si lahko lahko ogledate utripanje svetlobe na navadni žarnici in LED žarnici. Pri Fosilum LED svetilih ne boste imeli problemov z utripajočo svetlobo, ker za krmiljenje toka LED diod uporabljamo PWM (pulzno širinska modulacija) visoke frekvence.