Korelirana temperatura barve svetlobe (CCT)

CCT ali Correlated Color Temperature v prevodu korelirana temperature barve v praksi predstavlja videz barve svetlobe, ki jo oddaja svetlobni vira in je predstavljena kot temperatura v Kelvinih (K). Določen vir svetlobe ima videz toliko Kelvinov kot bi bil videz istega predmeta segret na takšno temperature v Kelvinih. Še bolj posplošeno delimo videz svetlobe na toplo in hladno. Če primerjamo različen temperature barve svetlob med seboj štejmo svetlobne vire z temperature svetlobe pod 3200K med tople vire, medtem ko so tiste nad 4000K štejemo med hladne viri svetlobe.

CCT LED svetils

Temperatura barve dnevne svetlobe se čez dan spreminja. Ob sončnem vzhodu in sončnem zahodu je temperature svetlobe 3000K, medtem ko temperature svetlobe najvišja okoli poldneva in dosega nad 5500 K. Temperatura barve svetlobe ima pomemben vpliv na človekovo počutje.  V prostorih kjer se ljudje družijo in srečujejo, kot so na primer bari, restavracije, hotelski lobiji, so zaželene bolj tople barve svetlobe. Bolj tople barve poskrbijo za večjo sproščenost ljudi. Za prostore kjer morajo biti ljudje bolj osredotočeni, kot so učilnice, pisarne in konferenčne sobe,  so bolj primerne hladne barve svetlobe nekje okoli 4000K. LED svetila omogočajo najboljše nastavitve temperature barve med vsemi svetili.

Temperaturo barve svetlobe lahko predstavimo z kromatičnim diagramom na katerem so jakosti posameznih valovnih dolžin v razmerju do človeškega očesa predstavljene tudi z temperaturo barve. Če pogledamo na kromatični diagram lahko vidimo, da imajo tople barve več rdečih in oranžnih odtenkov, metem ko imajo bolj hladne barve več modrih odtenkov.

 

Temperatura barve svetlobe

Izredno zanimiv način prikaza jakosti posameznih valovnih dolžin v svetlobnem spektru je s pomočjo diagram spektralne porazdelitve moči. Na spodnjih diagramih lahko vidimo porazdelitev štirih različnih virov svetlobe. Če umetne vire svetlobe primerjamo z dnevno svetlobo kot naravnim virom svetloba lahko ugotovimo, da se z diagramu dnevne svetlobe najbolj približa rano vir svetlobe LED svetila.

 

Spektralna porazdelitev svetlobe LED svetila