Odvajanje temperature

Visoko svetleče LED diode poleg svetlobe proizvajajo tudi veliko količino toplote. Količina električne energije, ki se pretvori v toploto  je pri LED svetilih še vedno veliko nižja od ostalih svetil. Na spodnji termični sliki lahko vidite primerjavo med temperaturo Fosilum Prima LED svetila in varčne žarnice.

 

Prima LED svetilo proti varčni žarnici


Pri snovanju LED svetil je zelo pomembno, da LED diodi zagotovimo dovolj dobro odvajanje temperature iz njenih površin in s tem zagotovimo tudi nizko temperaturo samega PN spoja, ki proizvaja svetlobo. Priporočljiva temperatura spoja naj bi bila pod 85°C. Z višanjem temperature obratovanja LED diode pada njena življenjska doba, učinkovitost, svetilnost in zanesljivost. LED svetila slabe kvalitete lahko dosežejo temperaturo tudi do 190°C, njihova življenjska doba  je zelo vprašljiva.

 

Zivljenska doba LED svetila

LED diode lahko hladimo na več različnih načinov. Temperaturo lahko zmanjšamo tako, da znižamo tok skozi LED diodo,  a s tem se zmanjša tudi svetilnost. Drugi način je ta da, na LED diodo pritrdimo hladilnik narejen iz aluminija ali bakra in tako odvajamo toploto. Obstajajo tudi kombinacije s hladilnikom in ventilatorjem, ki so še bolj učinkovite, vendar energijsko potratne.

 

Minilite LED svetilo

Odvajenje temperture iz LED diode

 

Fosilum LED svetila odlikuje dobro odvajanje temperature, saj temperatura spoja le redko preseže temperaturo 60°C. Temperatura LED svetil je razvidna iz spodnjih termičnih fotografij.  


Maxol3 LED svetilo

Monolite LED svetilo

Prima solo LED light

Prima Line LED svetilo