LED Dioda

LED je kratica za angleško ime Light Emiting Diode  ali v prevodu svetleča dioda.  LED diode so pravzaprav pravi  junaki elektronskega sveta. Obstaja ogromno nalog in naprav v katerih so nepogrešljive. Najdemo jih v digitalnih urah, kot indikatorje na elektronskih vezjih, za prenos informacij po optičnih vlaknih ali pri daljinskih upravljalnikih. Uporabljajo se za osvetljevanje ozadja LCD zaslonov,  v  zaslonih velikega formata  so osnovni sestavni gradnik. Ne nazadnje  se vedno bolj uporabljajo tudi pri razsvetljavi v nešteto vrstah svetil.

LED svetila Fosilum

V osnovi so LED diode le majhne svetilke, ki jih lahko enostavno vgradimo v elektronska vezja. Za razliko od navadnih žarnic in varčnih svetilk LED dioda ni iz  materiala, ki bi izgoreval. Zato se LED diode tudi veliko manj grejo.  V primerjavi z navadnimi žarnicami imajo tudi veliko daljšo življenjsko dobo. Poznamo nešteto vrst LED diod od visoko svetlečih, srednje svetlečih in nizko svetlečih. Lahko so v obliki polja LED diod v enem čipu ali kot enojne. So različnih barv in temperatur barve,  poznamo tudi večbarven RGB LED diode.   

LED Diod vrste

Gledano fizikalno je LED dioda navadna dioda, ki ob tem da enosmerno prevaja električni tok oddaja tudi svetlobo. Osnovni gradnik LED diode je silicij v preteklosti tudi germanij kateremu so dodane oz. dopirane primesi. Barva svetlobe LED diode je odvisna prav od vrste teh primesi. LED diodo zgradimo iz dveh s primesmi različno dopiranih silicijevih spojin. Ob stiku teh dveh spojin nastane poseben PN spoj, ki v eno smer prevaja eklektični tok v drugo pa ne. Ko LED dioda prevaja električni tok, ki je urejeno gibanje elektronov se pri tem gibanju sproščajo fotoni. Foton se sprosti, ko elektron preskoči med elektronskimi orbitami v atomu. Ta preskok se zgodi zaradi električne napetosti, ki je priključena na diodo. Večji preskok kot je naredil elektron več energije ima sproščeni foton. Različne energije in frekvence fotonov se izražajo v različnih barvah in moči svetlobe.

 

LED dioda PN spoj

Bela barva svetlobe, ki jo proizvajajo LED diode je bila odkrita šele pred kratkim. Dobimo jo tako, da združimo rdečo, zeleno in modro svetlobo. Še bolj učinkovita je tehnologija, ko modro svetlečo LED diodo prevlečemo s fosforjem, ki modro svetlobo pretvori v belo. Z debelino fosforne plasti lahko določamo tudi temperaturo barve svetlobe (CCT). Debelejša kot je fosforna plast bolj topla je barva svetlobe a s tem tudi večje izgube.

 

LED dioda s fosforjem in brez

LED dioda barve svetloba


Majhna porabe energije, visoka svetilnost, dolga življenjska doba in še kopica drugih pozitivnih lastnosti so razlog, zakaj bo LED tehnologija prevladala v proizvodnji svetil. 

       

 LED doda sestava barve