Indeks barvne reprodukcije (CRI)

Color Rendering Index (CRI) ali v prevodu Indeks barvne reprodukcije svetila nam pove kako bogato bodo prikazane barve premetov pod svetilom.  Dve svetilki z enako barvo svetlobe reproducirajo različne barve zaradi različnega CRI-ja.  CRI je določen s spektrom izsevane svetlobe.


Spekter izsevane svetlobe

 

CRI je zmožnost vira svetlobe za reproduciranje barv objektov, ki je najbolj skladna barvam, ki se reproducirajo z naravnim virom svetlobe. Za referenčni svetlobni vir je izbrana naravna dnevna svetloba, ki ima indeks barven reprodukcije 100. Najboljši indeks je označen z vrednostjo 100, najslabši pa z vrednostmi CRI pod 0.

 

CRI comparison

 

Če primerjamo različne vire svetlobe dosega fluorescenčna svetilka s toplo svetlobo s trojnim fosfornim premazom CRI 73. Navadna žarnica z žarilno nitko dosega CRI 100. LED svetila z najboljšim CRI pa lahko dosežejo indekse do 95. Indeks barvne reprodukcije je bil uporabljen za primerjavo med fluorescenčnimi in HID svetilkami vrsto let, vendar mednarodna komisija za svetila(CIE) ne priporoča uporabo indeksa CRI za vrednotenje barvne reprodukcije LED svetilk. Izkazalo se je, da določene LED svetilke, ki temeljijo na RGB LED tehnologiji ne dosegajo CRI niti 20,  v praksi pa zelo dobro reproducirajo barve. Za meritve barvne reprodukcije LED svetilk se že razvijajo nove metode s katerimi bomo lahko primerjali barvno reprodukcijo LED svetilk z ostalimi tradicionalnimi svetili.