Kaj je DALI?

Digital Addressable Lighting Interface (DALI) ali v prevodu digitalno naslovljena svetlobna naprava. DALI je tehnični standard za upravljanje razsvetljave v stavbah in hišah, ki temelji na omrežnem vodilu, na katerem je mogoče iz enega mesta nasloviti vse naprave, ki so priključene na DALI vodilo z naključnimi fizičnimi naslovi. V DALI standardu se za komunikacijo med svetili in ostalimi napravami uporabljajo optimizirani ukazi. Je odlična rešitev za samostojne sisteme upravljanja z razsvetljavo. Zaradi svoje enostavnosti se še bolje izkaže pri krmiljenju velikih kompleksnih sistemov pametne razsvetljave.  

DALI sistemi


Komunikacija med svetili in ostalimi napravami poteka tako, da vhodne naprave kot so tipkala, zatemnilniki in druga tipala pošiljajo podatke DALI krmilnik ta pa upravlja s svetili priključenimi na DALI vodilo. Določeni DALI krmilniki omogočajo, da svetila priključena na DALI vodilo, krmilimo tudi preko drugih standardov (DMX, EIB/KNX, LON…) ali s pomočjo osebnega računalnika, pametnega telefona, tabličnega računalnika ali kakšne druge pametne naprave.

DALI sistemi

 
 
Postavimo lahko tudi samostojne DALI sisteme, ki ne uporabljajo DALI kontrolerja. Vodilo s potrebno napetostjo oskrbuje DALI napajalnik.  V tem primeru je v posameznih napravah zapisano, kakšen ukaz morajo poslati dotičnim svetilom  na uporabnikovo zahtevo.  Na spodnji skici je sistem s štirimi DALI svetili. Svetila lahko krmilimo na zahtevo uporabnika preko tipkal, zatemnilnikov ali daljinskih upravljalnikov. Samostojno lahko svetila krmili tudi multifunkcijsko tipalo glede na zaznane lastnosti okolice.


DALI samostojeci sistem


Ko imamo opravka z velikim številom DALI svetil in naprav, jih lahko s pomočjo DALI usmernikov povežemo v en sistem. DALI usmerniki so med seboj povezani s pomočjo obstoječega ali samostojnega lokalnega omrežja. Tako lahko iz enega mesta upravljamo z vsemi svetili in napravami v celotni stavbi. Takšen sistem nam omogoča, da imamo popoln nadzor in pregled nad razsvetljavo v celotni zgradbi. Posameznim uporabnikom, ki so priključeni na lokalno omrežje lahko omogočimo, da upravljajo nad določenimi segmenti razsvetljave. S pomočjo internetne povezave je mogoče sistem upravljati tudi na daljavo.


DALI velik sistem